ДГ №15 "Райна Княгиня"
Детска градина в град Перник

История

Денят 15 май 1976 година ще остане завинаги в сърцата ни, ние ще си го спомняме като ден, изпълнен с много вълнения, радост и хубави чувства. На този ден министърът на Народната просвета Ненчо Станев откри тържествено нашата детска градина. Присъстваха много гости, ръководители на Перник и окръга, стотици граждани. В своето кратко приветствие д-р Борис Манов обяви и името на градината - "Райна Княгиня", което име ще носим с гордост и чест. Гостите разгледаха детската градина, след което деца от IV и VIII ЦДГ изнесоха кратка литературно-музикална програма, с която поздравиха всички присъстващи. 

 

ДГ "Райна Княгиня" № 15 е открита на 15.05.1976г. от министъра на Народната просвета Ненчо Станев.

Отваря вратите си за деца на 01.06.1976г. В детската градина са функционирали 6 целодневни групи, седмична група за деца със СОП и полудневна група, с общ капацитет 180 деца. Градината е работила по базови и експериментални програми, а през 1979г. и 1981г. е била обявявана за първенец за високи постижения в учебно-възпитателната работа.

От 1976г. до 1988г. директор на градината е Лалка Маркова. През този период са провеждани редица мероприятия от градски и общински характер като:

  • "Конференция за здравното възпитание на децата" - 1978г.;
  • "Спортна конференция" - 1983г.;
  • Участие на децата в телевизионното състезание "При нас е весело";
  • Участие в асамблеята "Знаме на мира" и др.

От 1988г. до 2010г. директор на детската градина е Венета Димитрова. Провеждани са интересни тематични празници: "Празник на хвърчилото", "Ден на таткото", "Аз обичам животните", "Благотворителни концерти", "Благовещение", "Ах, тази Коледа!" и много други празници. Наши деца печелят дипломи и първи места в прегледи и конкурси.

От 2010г. до 2016г. директор на детската градина е Лилия Владимирова.

От 2016г. до днес директор е Кремена Михайлова.